Friday 12 June 2009

Kenapa Irma Rombauer hasilkan buku The Joy of Cooking

Dulu aku pernah terbaca satu artikel sejarah dimana Plato pernah direkodkan sebagai manusia yang telah dibayar dengan jumlah besar untuk tiga karya kecil Philolaus Pythagorean. Ini bermakna sejarah penjualan buku dan budaya membaca buku telah lama berkembang. Buku masakan terawal pula pernah dicatatkan sebagai buku panduan memasak untuk tukang² masak profesional dengan tujuan bagi melatih juga mengajar menyediakan masakan untuk golongan² bangsawan serta kelas² atasan sejak pada abad ke 12 lagi. Nah, kita lupakan pasal sejarah, semalam aku berjalan² dengan seorang teman lalu melawati kedai buku Borders di The Curve Damansara, tujuan utama kami bukanlah hendak mencari buku² baru dipasaran, bukan hendak mencari buku² kisah politik mahupun sejarah² tamadun lama, juga bukan untuk mencari majalah Vogue atau Galaxie tetapi kami memberi fokus pada 'buku masakan'. Dalam keadaan yang amat sunyi dengan haruman rak² kayu serta bau setiap jenis helaian buku, ditambah pula dengan keadaan perut yang sangat kosong. kami melekat dengan setiap buku² masakan yang ada. Setiap mukasurat diselak satu persatu dengan harapan dapat mencuri idea² baru untuk dimasak walaupun aku bukanlah seorang chef tetapi ianya seperti hobi baru, selain dari itu, kami juga amat suka mental didera dengan amat keras akibat dari melihat setiap resepi serta sisipan gambar² masakan yang ada. Cuma aku pelik.

Kenapa kebanyakkan buku yang memberi resepi masakan tetapi tidak diletakkan gambar disebelah resepi itu?? adakah mereka (publisher) mahu mengurangkan kos percetakkan berwarna??. Apalah ertinya buku masakan jika tiada gambar masakkan didalamnya.

1 comments:

Anonymous said...

...huhu...(insider secret:resepi yang tak takder gamba tuh most probably dorunk tak penah try pun..ops)

~nila~

© NotaBernoktah 2012 | Blogger Template by Enny Law