Wednesday, 31 December 2008

Sila jawab.

Kenapa mat² metal perlu pakai baju warna hitam dan selalunya ada gambar darah dan tengkorak??

Aku perlukan jawapan.

Aku sedang bercinta dengan Ian Curtis

Setelah banyak hari tidak melayari dunia blog, hari ini aku terasa hendak memasukkan sesuatu, tetapi sesuatu yang lebih subjektif, sesuatu yang lebih telus dan tulus. Setelah beberapa ketika aku diam, setelah beberapa ketika aku lumpuh. Hari ini aku sedar yang dunia kita ni memang perlukan warna-warna kegembiraan, jika tidak lebih baik kita jadi seperti seekor katak yang rasakan dirinya adalah putera raja. ada kawan aku tanya, kenapa blog aku tidak happening dengan kutuk mengutuk manusia² lain disekeliling seperti dalam blog² orang lain, kenapa tidak ada cerita² lucah yang amat jujur, ikhlas dan sebagainya. Sebenarnya memang dari kecil lagi, sebelum dunia blog wujud aku telah suka memerhatikan dunia sekeliling dan selalu ingin tahu segala macam benda yang berlaku disekitar aku. Aku suka memerhatikan orang lain dan kemudian berfikir apa yang mereka untuk menyara kehidupan mereka, apa yang diusahakan oleh mereka demi untuk masa depan mereka. aku memang suka memerhati dan mengkaji, walaupun aku tidak pernah letakkan niat untuk menjadi ahli saintis ataupun sebagainya. aku cuma suka melihat corak kehidupan orang lain. Beberapa tahun yang lalu teman wanita aku sering marah ataupun tarik muka dengan aku, kerana jika ada dekat mana² pun aku sering tengok orang disekeliling aku, tapi teman wanita aku selalu cakap yang aku sebenarnya sedang sibuk memerhatikan gadis² lain yang separa bogel cantik dan menawan lalu lalang dekat dengan aku. Terlalu sukar untuk aku terangkan kepadanya, kami sering berselisih faham tentang hal² begini, tapi kini tidak lagi, dia sudah tidak marah pada aku lagi, kerana dia telah pergi mencari lelaki lain yang tidak suka memerhatikan orang lain lebih²lagi gadis² atau makcik² yang separa bogel. Tidak mengapa lupakan kisah lama, kerana banyak kisah baru aku harus cipta tidak lama lagi.
Sebenarnya setiap entri² aku yang berdialog mempunyai nilai² murni yang penuh dengan plot dan naratif juga lengkap dengan unsur² tersurat dan tersirat. Dulu sebelum kewujudan blog aku sering akan ceritakan pada kawan² terdekat tentang apa yang berlaku pada aku setiap hari dan setiap masa, lebih² lagi jika ada cerita lucu dan kadang² cerita lucah. Yelah takkan lah aku nak tulis diari setiap malam dan kemudiannya bagi kawan² aku baca pada keesokan harinya, mana boleh seorang lelaki yang gagah juga banyak lemak seperti aku yang selalu dengar muzik² ganas dari band² seperti INFLAMES mahupun PANTERA tetapi mempunyai hati yang berwarna pink, tentu tidak sesuai sama sekali. Jadi memang blog adalah tempat yang sesuai cuma aku tidak selalunya memberi luahan yang berterus terang, kerana aku ni mempunyai ciri² sifat lelaki melayu yang tidak maskulin tetapi amat pemalu, dan sebab itu jugalah banyak cerita² kiasan telah dihasilakan melalui dialog² tanpa prolog. Siapa yang paham hadiah untuk anda, siapa yang tidak paham cubalah pahamkan, mana boleh semuanya hendak bersuap. Belajar befikir, belajar mengkaji baru kita akan jadi kreatif.

Kali ini aku kembali dengan segulung rokok daun yang dipenuhi dengan bahan² semula jadi.

Sunday, 28 December 2008

Diet terbaik #2.2

Diet yang terbaik adalah biarkan sahaja makanan memenuh kan perut sehingga saraf tidak mampu untuk menghantar mesej kepada otak untuk nyatakan kita dah kenyang kerana lemak telah menyekat kemaraan mereka. Diet yang terbaik juga adalah cuba berjogging pada waktu malam itu pun sambil memejamkan mata serta berbaring diatas tilam tapi pastikan pintu tertutup rapat, padamkan aircond mahupun kipas dan cuba selimut seluruh badan. Bila keadaan menjadi berbahang secara tidak lansung badan akan keluarkan peluh dan itu adalah cara temudah untuk membakar lemak, apabila bangun dari tidur sudah pasti baju akan basah kerana berpeluh dan itulah kepuasan yang sebenar. Bagi wanita pula jadikan window shopping sebagai terapi yang terbaik untuk membakar lemak.

"Wan macam mana nak kurangkan berat badan ni..i serius ni..? Tanya Zeera.

"Jom kuar jalan² window shopping.." Jelas Wan.

"Malas lah, penatlah nak jalan, lagipun duit takde nanti sakit hati je kalau ternampak bende² yang lawa..i tanye camne nak kurus bukan abiskan duit" Jelas Zeera.

"Thats whylah i ajak u pegi window shopping, bila kita boleh berjalan seluruh shopping complex maka lemak akan terbakar, kan bagus tu, sambil tengok² barang u also can burn ur fat.." Jelas Wan pula.

"A'ah..lah nape i tak terfikir, tapikan i kene pakai pakaian jogging la ek, sbb boleh berlari² kat area shopping complex sambil tengok barang² yang ade..good Idea la Wan..u memang best sayang u.." Zeera.

"Taklah u salah, sape suruh u pakai baju jogging, nanti orang ingat u gile pulak.." Wan.

"So what should i do..??" Tanya Zeera.

"Sampai je kat shopping complex kite pegi cari kakak² indon yang mop lantai or cleaning toilet, i akan slowtalk dengan akak tu untuk bagi pinjam baju die kat u, so u pakai baju akak tu and mop lantai kat seluruh shopping complex sambil² tu u boleh window shopping, and its help u to burn ur fat sebab u mengemop. kan.." Jelas Wan.

"Kau Gila..."

Diet Terbaik #2.1

Permulaan untuk diet adalah makan sepuas²nya hari ini dan sematkan didalam hati yang esok kita akan mula untuk berdiet. Jika kita gagal untuk memulakan pada keesokan harinya, pastikan kita cuba pada hari seterusnya, jika gagal lagi, teruskan pada hari seterusnya. Sehinggalah kita sedar yang kita tidak pun diet tapi terus makan dan akhirnya perasan yang badan kita semakin membesar. Ianya adalah satu permulaan yang amat baik untuk bersukan agar lemak dibadan kita boleh terbakar, rehatlah hari ini dan sematkan didalam hati yang esok kita akan mula berjogging ataupun main tenis dan paling tidak pun berenang, jika kita gagal lakukannya, pastikan kita cuba buat pada hari seterusnya, tapi jika kita gagal untuk memulakannya, pastikan kita sentiasa sematkan didalam hati yang kita akan buat pada keesokkan harinya. Sehinggalah pada satu hari kita sedar yang badan kita semakin membesar kerana hari² makan banyak dan hari² tidak bersenam. Sehingga ada rakan² disekeliling menegur tentang berat badan kita bertambah, sehinggalah teman wanita atau teman lelaki kita tinggalkan kita kerana kita terlalu gemuk untuknya dan rasa amat malu untuk keluar jalan² dengan kita, sehinggalah kita rasa manusia paling tidak sempurna didunia ini adalah kita apabila berdiri dengan manusia² yang jauh lebih kecil dari kita. Sehinggalah kita rasa amat malu dan kecewa, sehinggalah kita mampu menjawab untuk menyedapkan hati yang gemuk itu adalah 'lambang kemewahan' apabila ada orang menegur kita. Maka itulah masa yang amat sesuai untuk kita mulakan diet.

Bendera aku berwarna pelangi

Dulu sewaktu aku kecil aku ada seorang sahabat yang amat aku sayang, amat aku suka, Aku panggilnya Ah Chun, dia adalah seorang yang berbangsa cina, kami amat rapat, kami selalu bermain bersama² tidak kira apa jenis permainan pun kami tetap akan bermain bersama, Ah Chun tinggal tidak berapa jauh dari rumah aku, dia selalu menghabiskan masanya dirumah aku, aku tidak pernah bersikap prejudis atau sebaliknya dekat Ah Chun, aku betul ikhlas berkawan dengannya, emak dan ayah aku juga amat rapat dengan keluarga Ah Chun, jika dia berada dirumah aku kami selalu makan bersama² sehinggalah dia pun akan baca Bismillah ketika hendak makan, lama kelamaan doa makan pun dia boleh menyebutnya, tidak perlu cheong chee fun, tidak perlu bak kut teh dan yang paling menarik Ah Chun tidak boleh makan babi kerana dia alergi dengan daging babi, setiap hari aku akan habiskan waktu petang bersama Ah Chun, pada ketika itu aku tidak lansung memikirkan masalah warna kulit, perbezaan agama dan budaya. Aku amat gembira hidup didalam dunia yang sebegitu, kawasan tempat tinggal aku memang dipenuhi dengan pelbagai kaum baik cina, india, melayu, serani, mahupun sikth, mahupun lain-lain. Kami hidup dengan aman dan gembira, tiada sebab untuk mengkhianati diantara satu sama lain, tiada sebab untuk dengki mendengki, tiada sebab untuk memusuhi diantara satu sama lain, aku juga masih ingat dengan uncle Dorai iaitu seorang jejaka India tetapi telah jadikan bapa aku sebagai abang angkatnya, mereka tidak pernah fikir tentang warna kulit, uncle Dorai juga selalu datang kerumah menghabiskan waktu hari minggu bersama bapa aku dan juga menikmati masakan ibu aku, tidak perlu Tosai ataupun capati, tidak perlu kari ikan mahupun susu pekat tairu. Uncle Dorai akan makan apa saja yang emak aku masak walaupun sambal petai, aku memang kecil ketika itu, aku hanya tahu hendak bermain, bergembira, pergi sekolah tadika dengan kemas balik sekolah tadika dengan libang libut, tapi aku tau makna kehidupan pada ketika itu. Aku juga masih ingat pada keluarga uncle Javinder Singh, keluarganya juga amat baik dengan emak dan ayah aku, aku juga masih ingat dengan Rani Kaur anak perempuan uncle Javinder Singh. Aku juga masih ingat pada suatu hari dimana keluarga Javinder telah memberikan segala peralatan perabot dirumahnya kepada jiran² yang bersebelahan termasuklah keluarga aku kerana mereka hendak berpindah ke Canada, aku juga telah terputus hubungan dengan Rani Kaur sehinggalah kehari ini, setelah aku dan emak pindah ke tempat lain aku memang amat rindu saat² gembira pada waktu itu. Kini hidup aku sudah tidak seperti dulu, memang aku masih gembira walaupun terluka tapi apa yang pasti pada waktu ini kehidupan yang aku lihat sudah tidak seperti dulu lagi, ianya sudah bertukar menjadi "kau..kau, aku..aku". Kita sudah tidak duduk didalam satu negara yang bertuah lagi, kita terlalu pentingkan tentang warna kulit setiap orang, kita sudah tidak mahu berada didalam alunan irama yang sama, kita semua sudah jauh berbeza. Aku amat kecewa. Kenapa kita perlu bersikap kejam diantara satu sama lain, dan aku janji jika aku seorang Raja atau Agung aku akan pastikan perkara ini tidak berlaku, aku akan pastikan setiap kawasan pola penduduk akan dipenuhi dengan pelbagai jenis manusia dan berbilang warna kulit. Aku akan tukar bendera dari warna merah biru putih dan kuning kepada warna² pelangi indah yang terbit selepas hujan pada waktu petang. Aku janji..

Aku semalam dan Eddy Vedder

ketika aku duduk bersandar diatas katil sambil termenung menembusi dinding bilik aku, ketika tangan aku memetik tali gitar tong yang sudah lama aku tidak sentuh, ketika perasaan aku menahan sakit kerana jari aku terpaksa berusaha keras memainkan lagu 'Low light' dari Pearl jam, ketika suara aku cuba untuk menjadi suara Eddie Vedder, ketika telinga aku menahan kesakitan meresap bunyi gitar yg sumbang serta alunan suara yang bersimpang-simpang, dikepala aku sering mengeluarkan tanda soal dari sekecil² kuman hinggalah sebesar tasik di Putrajaya. Pelbagai folder dan file di selak satu persatu, mesin memori bekerja dengan jayanya didalam kepala aku. Beberapa hari yang lalu aku teringat ketika aku dan rakan² yang lain asyik merenung keindahan manusia lalu lalang ditepi jalan kami sering gelak dan ketawa dan kadang² terkejut juga hiba. Didalam dunia ini Tuhan telah mencipta pelbagai jenis mahkluk dan salah satunya manusia, dan didalam setiap manusia itu pasti akan ada perbezaan diantara satu sama lain, memang indah untuk dikaji dari segi pemikiran, agama, budaya, cara hidup, sifat fizikal serta mental. Apa yang buat aku kecewa adalah setiap manusia yang cuba untuk membeza²kan diantara satu sama lain semua kerana kekayaan, pangkat serta darjat, warna kulit dan sebagainya sedangkan semua sama. Bilakah kita hendak membersihkan segala kekotoran yang telah dicipta beratus² abad yang lalu.
Entahlah ...
aku cuba tukar arah fikiran kepada Nasir Al-Din Al-Tusi yang dikenali sebagai ahli falsafah, matematik, astronomi dan teologi pada sekitar tahun dimana tentera Genghis Khan menyerang Iran. Nah lagi bersimpang-siur lalu aku teruskan petikan gitar kali ini lagu Ella dan Korie 'Pergilah sayang'

Pagi tadi

Pagi tadi sedang aku bersiap untuk ke tempat kerja, diluar rumah aku terdengar mak aku mengeluarkan kata² tanda protes, rasa tanda tidak puas hati dengan beberapa manusia disekelilingnya.

"Ntah sekarang ni, beras 5 kilo pun dah rm15 lebih, kalau keluarga tak ramai, tak kesahlah, yang mana ada sampai 5,6,8 orang anak macam mana nak buat, dengan harga minyak lagi, sardin pun mahal..bla..bla...ba..PakLah..bla..maggi pun naik, bla..bla..
nak bayar tol lagi, gaji berape sen je..bla..bla..Parlimen..bla..." Mak.

"Hah..tulah..kesian diaorang kan kak..Bla..Bla...huhu..sok sek..sok sek" Manusia² sekeliling.

Aku keluar rumah pakai stokin kasut, hidupkan enjin moto..sambil terus dengar mak aku mengeluarkan hujah² yang amat berjiwa rakyat.

"Pegi dulu Mak.." Aku.

"Hah..elok²...sok..sek..sok sek..bla..bla.." Mak.

Atas motor aku terfikir sekali lagi, yelah kalau anak sampai 12 orang macam mana nak handle semua ni, Isshh tulah aku dah cakap jangan makan nasi, kita boikot nasi, tapi semua orang taknak dengar..kucing aku pun mak aku bagi makan nasi, nak buat macam mana..?? Aku gagal menyebarkan dakyah dan dakwah kepada orang lain, aku rasa amat bersalah, aku tidak sehebat Perdana Menteri Jepun yang pernah menyeru penduduk Jepun untuk makan roti dan bukannya nasi. Tapi aku fikir semula, kenapa semakin ramai yang tidak mahu ambil peduli, tidak mahu ambil tahu tentang kesan semua ini, why they dont want to change..kenapa tiada siapa yang hendak bertanggungjawab walaupun semua orang tau yang mereka bersalah, Nah mungkin mereka telah pasti sepastinya yang neraka tidak wujud, dan tiada siapa akan menyoal mereka tentang generasi yang mereka pimpin. well congrats for that thing, semua berjaya dengan idealogi masing² dan teruskan untuk bertikam² di parlimen, dan TV3 akan adakan rancangan BERSAMAMU setiap hari sebanyak 7 kali tanyangan yang berbeza, kerana semakin hari semakin ramai yang berjaya menjadi daif, papa kedana dan bakal mencipta manusia² yang tak berguna..

Aku tetap akan minum kopi serta roti.

Saturday, 27 December 2008

Friday, 26 December 2008

Diet terbaik

Diet yang terbaik adalah makan kacang pada waktu tengahari dan makan pringles pada waktu makan malam, ada yang cakap diet yang terbaik adalah jika kita ditinggalkan oleh kekasih ataupun pasangan hidup, ada yang beritahu diet yang terbaik adalah tidak makan atau lupa makan sewaktu kita sedang sibuk siapkan assignment yang berlambak² mahupun menyiapkan kerja yang banyak di ofis. Tapi bagi aku diet yang terbaik adalah sewaktu duit poket atau wallet kita semakin tebal dengan not rm1 dan bukannya not rm50 dan jika kita tengok pada kalendar baru menunjukkan 15 haribulan ataupun 7 haribulan setiap bulan.

Tuesday, 23 December 2008

The hardest part is to set you free.

Ketika jarum jam pendek di dinding menunjuk tepat ke nombor 3, secara tidak lansung ianya telah masuk pukul 3 pagi, dengan suasana yang amat kelam serta berbahang didalam bilik telah cukup membantu aku untuk sukar tidur, apatah lagi tadi aku dengan jayanya telah meneguk sepuas²nya air nescafe tarik kegemaran. Melintang, membujur, meniarap, terkankang, terkobak, mata aku masih deras terbekil². Selalunya bila susah untuk tidur mula lah kepala berpusing² berfikir dan terus berfikir. mula lah kepala cuba untuk pusing kebelakang mengenang segala memori² pahit mahupun manis. Bila aku kenang buat aku sedar yang sebenarnya didalam dunia yang aku reka ini masih lagi tidak mampu untuk membuatkan aku tersenyum, membuatkan aku gembira. Jika ada pun ianya masih bersifat sementara. Mungkin ada yang tertanya² kenapalah aku tidak mahu lari dari kesedihan dan kekecewaan. Yup aku memang dah lari, lari sejauh²nya dari segala kesuraman tetapi masih belum mampu untuk menyorok darinya. Aku cipta dunia gembira aku sendiri konon²nya boleh mengecapi kegemilangan yang penuh warna-warni, tetapi aku silap. Aku masih gagal dan terus gagal. Bila aku renung jauh keatas aku sedar dan aku percaya, sebenarnya tiada apa pun yang boleh dibanggakan untuk aku kepada diri aku. Segala²nya penuh dengan kepahitan. Selalu juga aku berfikir kenapa dunia ini tak pernah adil dengan aku. Kenapa dunia ini perlu kejam dengan aku. Tetapi kadang² aku lupa yang dunia ini tidak perlu dipersalahkan melainkan manusia² yang mewarnai dunia ini. Masa terus berjalan, semakin lama semakin pantas berputar, semakin kita lalai semakin deras ia berpusing. Entahlah pencarian kepada kesempurnaan memang tidak akan jumpa sampai bila², cuma aku tertanya² perlukah aku terus begini....?? Aku benci bila aku susah untuk tidur, aku benci bila ianya mengambil waktu yang lama untuk aku terjun kedunia mimpi. Aku benci apabila minda dan jiwa aku terus bergolak memikirkan segala kemungkinan, dan yang paling selalu aku fikir adalah tentang kawan², rakan² dan sahabat handai yang dulu selalunya bersama tetapi kini masing² sudah ada hala tuju sendiri. Baru aku ingat dulu cikgu aku pernah bagi tau yang satu hari nanti semua kawan² rapat akan berpecah antara satu sama lain mengejar cita² dan impian dan aku sudah sedar sekarang, ianya benar² berlaku. Tidak kira kita pernah punya kawan yang lama mahupun sekejap. Kadang² kita tidak sedar pun ada diantara kawan² kita yang cuba lari dari kita sebenarnya, tapi tidak mengapa kerana semuanya mampu untuk mematangkan kita. Sebelum aku cuba untuk pejamkan mata pada kali ini. Sekalung tahniah kepada kenalan² rapat aku yang telah pun mendapat pemberian paling bermakna dalam hidup mereka. Tidak mengapa jika mereka lupakan aku, tidak megapa jika mereka rasa aku sudah tidak lagi perlu. Gembira, bergelak ketawa, tersenyum indah, berlari² dan menari² akan jadi rakan baru mereka dan aku mungkin akan musnahkan sekelumit harapan yang dah lama aku harapkan dan aku akan tetap terus berdiri disini walaupun musim aku berubah²

The hardest part is to set you free.

Dialog tanpa prolog #4

"I nak start from today u jangan lagi berkawan dengan semua kawan² lelaki yang u kenal.." kata Shidberry.

"why u tak bagi..i bukannya buat apa² pun dengan diaorang, just friend my dear" Jelas Farhana.

"Nope..absolutely no...start from today you are my friend..and you also my special one.." Shidberry.

"I tak paham la dengan u ni, kenapa u nak control i pulak.." Farhana.

"Because u are mine..so please dont argue.." Shidberry.

"Ok.. kalau macam tu, so long my dear pergi cari perempuan lain yang nak dengar kata u.." Farhana.

"Huh..?? eh u marah ke..?" shidberry

"Nope".. Farhana.

Sunday, 21 December 2008

Mengharap sekelumit harapan #3.5

tiada perasaan untuk bermain jari di papan kekunci buat ketika ini..harap maaf.

Friday, 19 December 2008

Suatu hari nanti.

Pada suatu hari nanti dimana dunia sedang menuju kejalan penghujung sebelum bumi bergulung akan ada satu teknologi yang amat canggih dimana sebuah cip yang amat mikro akan dimasukkan kedalam badan manusia sejak dilahirkan, kegunaan cip itu adalah sama seperti kad pengenalan diri, kad atm, kad kredit, lesen memandu dan juga segala infomasi tentang seseorang itu dari dilahirkan sampailah kesudah. Selain dari itu cip yang amat mikro ini juga digunakan sebagai melengkapkan kitaran semulajadi didalam badan, cip ini akan menjaga dan memelihara kesihatan badan seseorang, ianya akan mengawal keseimbangan dan kestabilan darah serta sentiasa memastikan yang seseorang itu akan menjaga kesihatan dengan cara pengambilan makanan. Maka dengan itu semua orang akan hidup dalam keadaan sihat dan sejahtera. Cip yang mikro ini juga akan memastikan semua orang dapat berjaya didalam apa yang dipelajari serta apa yang ingin dikecapi. Cip ini amat sempurna sehingga tiada sebarang kesulitan yang akan berlaku terhadapnya seperti pincang tugas dan kerosakkan. Pada masa itu semua bayi² yang bari lahir akan dimasukkan cip ini, dan bagi manusia² lain mereka akan buat pembedahan kecil untuk memuatkan cip yang mikro ini. Segala²nya sempurna, segala² akan berjalan lancar. Bagi sesiapa yang tidak mahu memasukkan cip ini kedalam badan mereka, lama kelamaan akan mendapat penyakit kronik, gila dan juga hilang keupayaan untuk berfikir dan banyak lagi kemungkinan² yang bakal berlaku. Tetapi secara rumusnya sesiapa yang tidak mahu memakai cip ini akan jadi gila dan hilang pertimbangan. Pada ketika itu sudah terlambat untuk berpatah balik, sudah terlambat untuk menjadi neutral dan sudah terlambat untuk mengecapi kegembiraan. Cip yang mikro ini akan menjadi suatu kuasa besar yang amat penting demi menjaga dan memelihara keamaanan sejagat. Namun begitu siapakah sebenarnya yang telah mencipta cip ini, siapa yang telah dengan bijaknya memasarkan cip ini keseluruh pelusuk dunia. Ianya bukan satu kerja yang mudah, ianya bukan satu kerja yang sama seperti memetik jari. Dalam pada masa yang sama wujud sebuah kumpulan manusia yang tidak mahu memakai cip ini dan sebaliknya cuba mencari kebenaran dan kegagalan disebalik rekaan cip ini. Mereka cuba mengembangkan idealogi tentang keburukan cip tersebut, ada yang percaya dan ada yang cuba percaya. Lama kelamaan kumpulan manusia yang tidak mahu memasang cip ini menjadi besar. Ada juga yang telah mengeluarkan cip ini secara sulit. ini semua terjadi kerana mereka bosan dan rasa terikat kerana cip yang mikro ini terlalu mengawal mereka. kehidupan menjadi amat positif, kehidupan menjadi amat sempurna hingga tiada cabaran dan dugaan. Lalu wujudlah sebuah perperangan diantara dua puak manusia yang berbeza idealogi. Perperangan ini berlaku dalam tempoh yang amat lama, ramai yang terkorban demi menegakkan pendirian masing². Siapa yang benar didalam mencari kebenaran cip ini, siapa yang akan berjaya, siapa yang akan gagal. Siapakah dalang disebalik penciptaan cip yang amat sempurna ini serta pencetus kepada perperangan manusia paling mengyayat hati dimana wang ringgit dan kuasa bukan lagi menjadi pengukur tetapi pendirian idealogi yang terlalu kukuh telah dijadikan pencaturan diantara hidup dan mati. Siapa yang akan berjaya..??
pastikan anda mengikuti perjalanan blog ini.

Monday, 15 December 2008

Kebenaran yang tidak benar.

Harga minyak turun lagi 10sen bukti kerajaan kita amat mengambil berat tentang masalah rakyat, makcik² dan pakcik² di kampung pasti gembira, adik² dan abang² mesti ceria, kakak² dan kekasihnya gerenti suka. Prihatinnya pemimpin kita kepada kita. Maka sekarang ni seliter minyak adalah rm1.80 tapi harga minyak setong dipasaran dunia tidak lebih dari USD40 dan aku rasa harga minyak disini sepatutnya rm0.70 atau rm0.80. Maaf aku tak ambil periksa untuk subjek matematik waktu SPM dulu. Ada sesiapa boleh tolong kirakan untuk aku.
Feudalism masih berleluasa.

Saturday, 13 December 2008

Lukestar is mine

Dun Laoghaire milik aku dan dia

Petang sabtu yang indah, sambil hujan baru sahaja berhenti jatuh, suasana amat nyaman sambil telinga dan jiwa aku sedang amat mencintai lagu² dari LUKESTAR. Aku tidak pasti kenapa tetapi setiap bait² lirik serta alunan mendayunya mampu buatkan aku lupa pada kegelapan, kekelaman, dan kesedihan. Segala²nya gembira, semuanya riang ria. apabila aku dengar alunan muzik mereka membuatkan aku sama seperti sedang berjalan² sambil berlari bersama dengan orang yang tersayang di tepian jalan di dun laoghaire, dublin. sambil angin bertiup ceria dan nyaman dengan suasana awan dan langit menari² diatas. Tambah pula burung² turut sama serta untuk melengkapkan impian. Sambil tangan ditarik serta kaki deras melangkah serta kedua²nya sibuk melayan perasaan dan bibir meluahkan rangkap² lirik dihiasi dengan alunan gitar dan drum yang seolah² ingin bercerita membantu dunia gembira aku. Oh jiwa dan minda aku bebas bercinta bersama si dia. kedua²nya sibuk berpegangan sambil berlari², sambil aku menikmati keindahan rambutnya yang berterbangan serta lirikan matanya yang gemersik serta jiwanya yang tenang. Yes Memang dunia di Dun Laoghaire milik aku dan dia. Tiada siapa yang boleh meresahkan keadaan.

tiba-tiba.

"Weh aku tengah boring ni, nak masak sambal ikan bilis dengan telur, kalau lapar datang rumah aku..ahahaha"

"Huh..."

Thursday, 11 December 2008

English or Manglish

"Eh napa blog u tak guna English language..?" Dia

"Sebab ini bukan subjek matematik dan Sains di Sekolah.." aku

"Tapikan banyak blog i baca diaorang guna English, u should try" Dia lagi.

"Sorry i tak suka ikut trend" Aku.

"Ala mana ada ikut trend..just try.." Lagi² dia.

"Actually i tak tahu berbahasa Inggeris.." Aku.

"Errmm.."

Wednesday, 10 December 2008

Terkorbannya satu pengorbanan.

Semalam adalah hari raya Qurban atau Aidiladha sekali lagi membuatkan aku memesongkan fikiran aku ke 7 & 8 tahun kebelakang. Aku masih teringat lagi pada waktu itu aku masih lagi di kolej dimana kawan aku ada beri senaskah fanzine yang dibuat oleh golongan² muda yang amat ekstrim pada ketika, dan aku agak terkejut kerana mereka dengan berani dan ekstrim telah membuat kenyataan "Kami f**k Raya Qorban" yes jika tidak silap aku itulah 'statement' yang mereka telah buat dengan megah sekali, dan jika tidak silap zine itu dibuat oleh golongan² muda-mudi ekstrim dari Johor dimana mereka konon²nya memiliki pemikiran bebas dari kuasa mutlak dan cuba pegang cara hidup yang positif serta amat melindungi hak asasi haiwan. Daging juga mereka tidak makan. Yes Animal Liberation, aku juga sayangkan haiwan, aku juga tidak sanggup hendak melihat lembu dikorbankan pada hari raya Haji, sedih rasanya. Emak aku pernah pesan sewaktu aku kecil.

"Jangan sedih tengok lembu tu, dia masuk syurga, jangan risau.." Emak.

dan bila aku teringat baru aku sedar dan tertanya apakah yang sedang golongan² muda 7 & 8 tahun dulu buat, adakah mereka masih lagi berpegang kuat pada mazhab mereka. Adakah mereka masih bebas dari kuasa mutlak, adakah mereka sudah mampu goncang dunia ini. ataupun adakah 7 & 8 tahun dulu mereka masih muda dan tidak sedar apa yang mereka buat, kerana terlalu ekstrim. Biasalah waktu muda darah sedang panas memang kalau ditegur lagi suka kita nak buat. Kepala aku terus berfikir apa dah jadi dengan budak² skinhead yang dulu sibuk jerit Oi..!! Oi..!! Sega..!! Saga..!! tapi tidak pernah tahu pun dari mana datang perkataan yang mereka jerit² itu, tengok kawan potong botak, pakai boot, ada yang pasang tali warna merah di boot, ada yang warna putih, tapi tidak tahu kenapa, bila tanya sebab nampak lawa bila kawan² pakai tali kasut warna-warni,, naik vespa, mabuk sana-sini, pukul² dan lain² janji seronok. Macamana pula dengan budak² Punk letak gel nak bagi rambut terpacak, tindik telinga, tindik dibibir tapi tidak tahu kenapa punkers harus tindik menindik. Ramai yang pasti tidak tahu tentang hubung kait tentera trojan pada zaman Greek dengan Punkers dikota London, baru hafal lagu Basket case dah rasa punk, bila tanya apa itu CBGB semua diam, ada juga punkers yang cakap BAD RELIGION itu band metal, tidak mengapa janji gembira. Mat² metal yang baru sahaja dengar METALASIA atau CROMOCK dah cakap mereka metal, simpan rambut panjang kemudian pegi 'declare' kat media yang mereka selalu minum darah kambing mentah² padahal bila tanya band DEICIDE pun mereka tidak kenal, habis satu malaya cakap METALLICA tu band black metal disebabkan cover album 'Black'. tetapi tidak mengapa janji seronok. Ada juga budak² yang pangkah tangan konon² mereka mengharungi cara hidup positif, ada juga vokalis yang cuba bercerita tentang penindasan tetapi lepas habis menyanyi dengan tangan masih berpangkah yang konon²nya menentang penindasan pegang tin Coke dan minum air tersebut. Padahal tidak pernah terfikir pun yang kapitalis adalah kuasa penidasan terbesar dan mereka memberi sokongang kepada syarikat² kapitalis. Tidak mengapa janji riang ria, dan sekarang aku terfikir apa yang mereka buat, adakah telah berjaya. Aku juga pernah taksub dan ekstrim kepada sesuatu yang aku suka ketika dulu, apa yang aku cerita pernah berlaku disekeliling aku. Memang sampai sekarang aku juga tidak berjaya dengan apa yang aku perjuangkan, dengan apa yang aku taksubkan. Aku bukan cuba untuk memadamkan api semangat mahupun melunturkan apa yang diperjuangkan. Aku bukan datang dari golongan² orang yang berjawatan didalam underground scene. Aku cuma minat dengan muzik yang aku dengar dan aku sering kaji apa yang berlaku. Cuma kadang² kita tidak sedar dengan apa yang kita buat, kadang² kita terlalu taksub dan lansung tidak ambil peduli tentang orang lain. Betul kita sanggup berkorban apa sahaja demi untuk apa yang kita suka tidak kira perkara itu betul ataupun tidak. Mungkin ada yang tidak paham dengan apa yang aku cuba hendak luahkan, aku tidak lansung cuba untuk menghentam orang lain. Ini semua telah menjadi lumrah dan juga asam garam serta mampu mematangkan fikiran. Aku cuma mahu berkongsi dengan yang lain. Apabila aku pusing 8 ke 10 tahun kebelakang aku pasti akan tergelak dengan apa yang aku telah buat. Dunia masih terus berputar dan aku masih tetap begini, dengan apa yang aku pernah korbankan dulu memang tidak mampu untuk membeli apa² yang aku inginkan sekarang. Namun begitu aku masih kuat berdiri dan percaya dengan apa yang sedang berpusing disekeliling aku. Tidak semestinya kita mat metal harus berambut panjang serta ber t-shirt hitam, tidak semestinya kita punkers perlu pacak²kan rambut serta bertindik, tidak semestinya kita skinhead perlu memusuhi manusia² lain yang berlainan warna kulit serta pegangan agama semata² mereka adalah 'malay power'. India, cina, serani, kadazan, italian, white people, niggers, melayu dan lain² semua sama. tidak ada perbezaan semua datang dari sumber yang sama. Raju tidak diminta untuk lahir jadi seorang India, Rashid tidak diminta untuk lahir jadi melayu, begitu juga semua orang lain didunia ini. Tidak semestinya kita dengar VITAMIN X lalu kita perlu jadi straighedge, tidak semestinya kita dengar PROPAGHANDI lalu kita perlu tolak agama dan kuasa mutlak kita. Hukum ekonomi dan kapitalis memang kejam dan tiada siapa mampu melawannya dan secara tidak lansung kita juga perlukannya.
Aku tidak berniat untuk memburuk²kan orang lain kerana aku juga berada digolongan yang sama. Ianya sekadar coretan tentang pengorbanan.

Saturday, 6 December 2008

Oh tidak.

Oh tidak, banyak kerja² sampingan yang belum berjaya aku selesaikan, abang Yusoff ada tanya mengenai skrip yang konon²nya aku sanggup nak buat untuk pementasan teater dia. entahlah MOLEKUL INDAH masih lagi belum sampai ke jalan pengakhiran Danial dan Jasmine masih lagi belum masuk ke babak percintaan indah. Oh tidak, satu artikel pun aku belum buat, banyak benda perlu aku 'review' tapi masih belum mula pun lagi. Oh tidak, Projek gig di Penang Januari ini masih belum keluar flyers lagi, kawan² dah sibuk buat perancangan nak pegi makan² sampai muntah bila kat Penang nanti. Oh tidak, aku baru pulang dari rumah Naza konon²nya nak siapkan lagu untuk projek band aku tapi malangnya masih belum mencapai kepuasan dihati, lebih² lagi apabila aku sering terpandang cermin besar didalam bilik Naza ketika aku petik gitar, cerminnya selalu cuba hendak beritahu yang aku masih belum kurus dan secara tidak lansung otak aku berfikir untuk buang segala² lemak yang ada, ke aku dah kena Anorexia?? Oh tidak memang jelas aku masih kumpul banyak lemak. Oh tidak, t-shirt untuk band aku masih belum difikirkan untuk materialnya, lagu² yang sedang diadun oleh Nash masih lagi tak siap membuatkan hati aku tak tenang memikirkannya. Oh tidak, Hillary Walsh masih lagi tidak balas email aku membuatkan semua orang disekeliling tertunggu² dengan keputusannya. Jika berjaya aku pasti kene turun naik KDN untuk selesaikan urusan permit. Selamat berjumpa semula En.Barkia. Oh tidak,sekarang sudah masuk Disember dan lagi puluh hari masuk 2009 dan masih banyak keje tertangguh. Oh tidak duit poket terus laju hilang tanpa disedari dan tiada apa pun yang aku kecapi. Oh tidak jam sudah pukul 3.00 pagi mata aku masih lagi belum pejam, roh aku masih lagi belum hendak keluar dari jasad, telinga aku pula sedang asyik menyerap lagu Oasis 'Stop crying your heart out' dan kemudiannya 'Dont go away' dan seterusnya 'Let there be love'. Beratus² hari telah berlalu dan aku masih kukuh berdiri disini namun kukuhnya aku disini amat tidak bermakna, amat tidak disukai, amat tidak berjaya. Cabaran dan rintangan juga halangan buatkan aku masih disini dan dalam pada masa yang sama juga masih tidak kuat untuk buat aku berlari dan kemudiannya terbang tinggi. Aku masih lagi kegagalan paling berjaya. Aku perlukan kehidupan baru, aku perlukan nafas baru, aku perlukan atmosphera baru, aku perlukan adrenalin baru, aku perlukan dunia baru. aku perlukan jiwa baru. Aku perlukan bintang baru.

Thursday, 4 December 2008

Saturday, 29 November 2008

Khabar dari jiwa gembira.
















Private party or Pervert party #2

Dengan suasana kereta lalu lalang hingga menutup bunyi desiran ombak, dengan kedengaran sudu dan garfu sedang ligat bergaduh diantara satu sama lain. Sambil mulut puas mengunyah, sambil mulut menghirup buih² dari nescafe tarik, sambil mulut sedang menyedut air milo ais melalui straw, dengan suasana ikan² bakar bergelimpangan diatas pinggan, dengan keadaan yang agak hiruk pikuk di dapur kedai makan Warong Ikan bakar Awang. Setelah semuanya selesai, setelah berjaya menyedut asap, hati tenang cuba untuk gembirakan jiwa. Ada bunyi handfon kedengaran.

"Aku tak pahamlah perempuan, pening lah" Izzul secara tiba޺²

"Kenapa??" Wan.

"Takdelah tadi tanya aku kat mana, aku cakap kat rumah, pastu suruh aku berterus terang, jangan menipu" izzul.

"Hang tipu dia ka??" Aku.

"Ala biasalah aku malas cakap aku pi cherating, so aku bagi tau yang aku kat area² rumah je, dia tak percaya, lama² dia pujuk suruh bagi tau ada kat mana, dia cakap dia tak marah. Aku pun terus cakaplah aku pi Cherating. Pastu terus letak fon, bengang gila." Izzul.

"Ahahahah...dia dah agung kawan²" Fakhrul.

"huhu..Perempuan memang macamtu, pastu cakaplah lelaki ni suka menipu tak jujur, masalahnya kalau kita bagi tau benda betul, mesti dia sibuk dok mintak laporan, setiap 5 minit sms tanya buat apa. Pastu mula dok jeles takut kita pi cari perempuan lain. Padahal kita tak buat apa pun, tengoklah ni, tengah makan ikan bakar je, mana ada buat apa² tapi dia tak percaya." Jelas aku.

"Huh..runsing sial benda² macam ni" Wan.

"Ha..so kita tak bagi tau apa yang kita buat sebab taknak dia salah sangka dan fikir yang bukan² pasal kita, taknak dia assumed kat kita, sebab pening nak layan. Tapi diaorang tak paham dan taknak hormat pun waktu kita..bukannya nak pegi cari perempuan lain pun. Entahlah." Aku.

"they dont want to respect mens time.." Fakhrul.

"Ni semua salah lelaki² lain yang buat jahat pastu kantoi and dijadikan pedoman kepada semua perempuan² lain. Padahal kita dok diam je makan ikan kat sini." Wan.

"Benda ni dah jadi 1 idealogi, diaorang dah set dekat kepala, lelaki tak boleh percaya, so apa boleh buat. Kita tipu sebab taknak panjang² cerita, tapi diaorang semua tak paham." Aku.

"Memang susah benda ni, mula² cakap cuba paham hati lelaki, tapi bila kita bagitau mula lah nak moody..kita jelah yang kena paham perasaan depa." Izzul.

"Isshhh.. ikan bakar kat sini kurang sedaplah, ni semua sebab awek hang dah marah la ni, terus aku nak makan apa pun takde rasa.." Wan.

Ahahah..

Private party or Pervert party

Selepas lebih 4 jam memandu perlahan², sambil dihiasi dengan warna² kelabu bercampur suram di langit juga dihiasi dengan alunan² irama lagu rock lama bertukar²
memutarkan kembali memori hidup aku berbelas tahun yang lalu. Hari semalam memang hangat sama seperti alunan dari kumpulan Wings "Semalam yang hangat", membuatkan aku lebih lemah untuk menekan pedal minyak, ditambah dengan cerita lawak jenaka kisah² silam sambil dibibir berulam dengan asap yang pasti satu hari mampu menamatkan segala pencarian. Setelah berpusing² di pekan Kuantan akhirnya kami terus menuju ke destinasi yang sepatutnya. Yes Cherating here we come, seumur hidup aku memang belum pernah lagi menjejakkan kaki disana, dulu waktu kecil² selalu terpampang dengan kisah ceria dari Cherating melalui kotak TV juga dari Surat Khabar. Malah banyak kuiz² pada waktu itu hadiahnya adalah percutian ke Cherating. Namun aku hanya mampu dengar dan lihat melalui cerita orang dan jugak kotak TV tentang keindahan Cherating. Apa nak buat, hidup tidak mewah pada waktu itu, Emak tak bekerja, hanya bapa sahaja yang berhempas. Makan KFC pada waktu itu adalah satu benda yang amat 'rare' kerana tak ramai yang mampu untuk membelinya. Aku juga teringat sewaktu aku darjah satu, peperiksaan dapat no.3 terbaik didalam kelas dan bila bapa aku tanya nak hadiah apa, dan aku tanpa susah untuk berfikir terus cakap.

"Nak KFC..nak KFC, nanti Abah balut kotak KFC tu dengan kertas pembalut hadiah ye.." Aku.

Nah hati aku gembira, melonjak² untuk sampai ke Cherating, jiwa aku beralun² irama muzik gembira dari Glen Handsard "Fallen from the sky". Akhirnya sampai juga tetapi tidak tahu hendak hotel atau Chalet mane yang hendak dituju. Pakej yang tersedia adalah di Holiday Villa lalu kami pun berhenti dan cuba tengok keadaan sekeliling Holiday Villa,

"Cam bosan je life kat sini.." Fakhrul sambil mata melilau².

"Tulah..tapi pakej yang hang dapat sini, nak buat macam mana?" Aku sambil mata menahan ngantuk.

"Jom pi tengok tempat lain dulu." Fakhrul

Kami teruskan deruan ke tempat lain, semuanya nampak malap, semuanya nampak muram. Ada resort yang lawa dan menarik tapi penuh. ada resort nama best, logo hotel menarik, nampak eksklusif, deruan bunyi ombak kuat tetapi malangnya pemandangan disitu hanyalah tanah perkuburan, yang aku tahu paling meriah adalah Club Med, kami terus mencari Club Med selepas jumpa.

"Maaf Encik hari ini Club Med tak buka untuk visitors sebab ada private party, semua dah kene booking." kata penjaga pintu pagar.

"Ok terima kasih pakcik." Aku.

"Ermmm..Private party ke atau Pervert party..?" bisik Wan.

Ahahahaha..

Kami teruskan memandu cuba mencari tempat yang menarik dan sesuai tetapi.

"Weh aku tak sangka tempat ni macam boring je, Sg Petani lagi meriah" Fakhrul.

"Tulah pasal, boring gila, semuanya senyap je.." Izzul.

"Ishhh ni yang aku risau ni, dari tadi aku tengok port² makan cam tak menarik je" Wan.

"Kita dah abis pusing dah ni, we got no choice, Holiday Villa je, tidur 1 malam. tengok macam mana, kalau bosan esok cabut." Aku.

"Ok jalan, sini memang tak best nak cari ATM Machine pun seksa ni.." Fakhrul.

"Aku rasa kita kan kelaparan hari ni abislah.." Wan.

Friday, 21 November 2008

Aku sedang.

Aku sedang bercuti, sedang holiday, sedang lepak², sedang berehat, sedang tenang, sedang menang..

Monday, 17 November 2008

mengharap sekelumit harapan #4

Setiap diantara kita pasti akan ada jalan kehidupan sendiri, pasti akan ada kisah silam yang suka mahupun duka, pasti akan ada visi dan misi yang harus diperhalusi demi untuk melengkapkan kitaran pusingan kehidupan dimasa yang akan datang. Tidak kira aku mahupun engkau ataupun dia dan juga kamu semuanya sedang cuba untuk mendapatkan kehidupan yang lebih bermakna, lebih gembira dan lebih bahagia dari apa yang ada sekarang. Segala yang dirancang tidak semestinya akan jadi seperti apa yang dirancang. Setelah menjalani kehidupan yang lansung tidak teratur aku cuba bangun untuk membetulkan keadaan. Berjaya atau tidak, kita lihat nanti.

Wednesday, 12 November 2008

Air mata sesalan.

Segala kenangan mungkin akan terus dikenang, gembira, kecewa, terluka, sengsara, riang ria, dukalara, semuanya sama, yang terus hidup akan cuba teguh berdiri, yang telah pergi akan menghadap dunia baru, begitulah kitaran roda kehidupan, semuanya sedang licin berpusing. Tidak akan berhenti, tidak akan mati.
Setelah beberapa ketika aku diam membisu bukan tanda aku telah layu, tetapi kerana roda sedang berpusing dengan laju dan aku tidak mampu untuk mengubah arah pusingannya. Kadang² jika kita terlalu gembira pasti akan terluka, jika kita selalu kecewa mungkin satu hari nanti akan terukir hilai tawa. Walaupun sebenarnya adakalanya kita sudah tidak mampu untuk berdiri, berlari dan terbang tinggi. Jika aku pergi maka pasti ada ruang untuk diingati, jika aku kembali mungkin ada sekelumit harapan untuk diperhalusi.

Friday, 7 November 2008

Aku kah aku #2

Bekerja sebagai pewagai perancang di bahagian kejuruteraan milik sebuah syarikat penerbangan gergasi di dunia memang amat mengembirakan, bila orang tanya, bila kawan² tanya, bila saudara-mara tanya, aku dengan bangga jawab. hampir setiap hari aku pasti berlegar² disini, hampir setiap hari aku pasti membuang masa disini, segala²nya aku cuba rancang, segala²nya aku cuba bantu demi untuk melicinkan perjalanan kerja orang lain, itu memang tugas aku. Kadang² aku tidak peduli apa yang berlaku segala²nya demi kerja aku, segala²nya untuk membantu kejayaan syarikat aku. Semua keringat aku perah, semua kesabaran aku sematkan, semua kegigihan aku kuatkan. Kerja adalah cinta pertama aku, tetapi sebenarnya tidak, aku cuma memanipulasi fikiran orang lain. Jauh didalam jiwa, jauh didalam minda aku tidak ubah seperti...

Thursday, 6 November 2008

Aku kah aku.

Pagi ini cuaca amat suram, hujan rintik² merintik jatuh kebumi, tetapi si matahari cuba membulat menerangi, ianya seperti menandakan musim sejuk akan tamat dan musim bunga akan kembali bertaut, burung² gembira keluar dari sarang dan bersama² terbang dan girang, mimpi ngeri hampir tamat, aku bangun dengan penuh kekuatan, dengan penuh ikatan. Hari ini hari bertuah, hari ini hari gemilang, kaki melangkah cemerlang, tangan menghayun riang, minda dan jiwa girang. Aku baru bangun dari mimpi ngeri dan kini aku kembali. Kini aku cuba bernafas semula setelah beberapa ketika nafas ku sesak. Aku kembali menjadi aku.

Dialog tanpa prolog #4

"Bf i handsome..Jambu..and selalu buat i geram dekat dia.." Farra.

"Oh really..?? Liyana.

"Tapi bf i susah nak jaga, ramai perempuan lain try nak tackle dia" Farra.

"Biasalah tu.." Liyana.

Friday, 31 October 2008

Dialog tanpa prolog #3

"Setiap tahun kita hanya ada filem sampah, kenapa???" Pengkiritk.

"Biarlah, walaupun filem tak menarik tapi memang ramai yang nak tengok, janji boleh buat duit" Penerbit filem.

"Saya nak buat filem yang menarik tapi tiada skrip yang bagus, modal pun takde orang nak bagi..macam mana" Pengarah filem.

"I tak kisah berlakon pegang watak apa pun, janji boleh jadi pelakon filem" Si Pelakon.

"Eh jom tengok filem ni, ada scene pelakon tak pakai baju..best woo" Penonton.

"Buat apa tengok wayang, beli saya punya DVD sudah meh.." Penjual DVD.

"Muka kau cantik, pergilah melekat dengan pengarah filem tu nanti boleh jadi heroin, tak pandai berlakon takpe, janji duit masyukk.." Pengurus penyanyi.

Dosa dan pahala

Kehidupan seorang Rockers memang benar² seronok, bangun tidur lewat, disebelah bersama kekasih, rambut panjang dibetulkan, misai dan janggut dibiarkan, nyalakan api untuk rokok, bersiap atau berpura² siap, bertemu dengan rakan², habiskan masa berjalan² menikmati keindahan setiap tempat yang dilawati, cuba lari dari wartawan hiburan, cuba lari dari kecamukkan, ada peminat yang perasan, ada orang yang jeling², tapi buat bodoh, makan minum yang sedap², makan minum yang mahal², beli cenderamata, pergi ke tapak konsert, cuba periksa apa yang patut, dadah, ganja, arak, semuanya ditangan, kepala kekasih dilengan, seronok gembira kegirangan, pengurus pengatah tak dipedulikan, dunia ini untuk orang muda, aku masih muda jadi tolong jangan peduli, malam menjelma semuanya siap, aku cool, kau pun cool, pentas aku punya, lagu aku punya, lampu aku punya, angin juga aku punya, suara aku kau yang punya, terpekik terlolong kau yang punya, menari mengangguk kau yang punye, cahaya kamera kau yang punya, dadah ganja arak rokok kita sama yang punya, lelaki perempuan semua masing² yang punya. Lepas show semua puas, tapi ada yang tidak puas, ada yang kutuk, ada yang mnghina, ada yang senyum lebar, ada yang terpaut. aku tidak peduli, malam ini aku yang punya, ayuh mari bersambung pesta. aku muda jadi dunia ini aku yng punya, kekasih sudah bertukar, suasana sedang masuk keluar, mabuk², gembira², perempuan², lekaki², pergi pub pergi kelab, masuk hotel atas katil, aku tidak peduli janji semua mampu berdiri, teman sedang beradu, aku puas, dia puas, aku riang dia ceria, janji dunia ini aku yang punya, lepas penat sambung tidur, esok bangun menghadap jendela, nyala rokok menggeliat, yes aku masih muda tidak perlu bersiap naik bus, naik keretapi, naik kapal terbang, sampai masa berhenti jumpa destinasi, aku gembira kau pun gembira, aku tak kecewa kau pun tidak perlu kecewa, aku masih muda kau pula sudah tua, aku seorang rockers, kau seorang orang, aku hisap dadah kau hisap darah, aku mabuk gembira kau mabuk dapat duit berkepuk², aku menyanyi kau bawa projek juta² lari, aku terpekik kau mencekik, kekasih² aku menyeru, orang² kau datang menderu² aku beradu kau bermadu, kawan aku pijak pedal kau berskandal, aku gembira kau buat orang hiba, aku jujur tapi perut kau bujur, aku muda tapi kau tua, aku tidak kacau manusia tapi kau sia², aku seorang rockers tapi kau perompak negara, semua orang sengsara.

Wednesday, 29 October 2008

Ketika #1

Ketika keadaan Indek Komposit Bursa Saham Kuala Lumpur telah jatuh 14.04 mata atau 1.58%, kepada 877.28 mata, ketika keadaan dimana Obama akan menjadi Presiden Amerika tidak lama lagi, ketika mereka berjaya mengagalkan pembelian Eurocopter, ketika rm5 billion dirompak dari tabung KWSP untuk selamatkan Valuecap sdn bhd, ketika sejumlah RM6.6 juta pernah dibelanjakan oleh kerajaan negeri Selangor yang lalu untuk membiayai 150 lawatan kerja ke luar negara sepanjang tempoh 2004 hingga 2007, ketika FTSE 100 jatuh sebanyak 52.94,DAX jatuh 50.6, Dow Jones juga jatuh 231.77, Nikkei pun jatuh sebanyak 265.18. Ketika orang² UMNO cuba memperkasakan bahasa melayu tetapi lupa maksud UMNO sendiri adalah dalam bahasa inggeris. Ketika semua orang sedang bergolak cuba mempertahan apa yang salah mahupun yang betul. Ketika semua sedang sibuk berjalan lalu-lalang dihadapan. ketika aku amat sibuk menyusun kertas kerja, ketika ada yang bising terjerit² menyiapkan kertas kerja, ketika semua orang didalam perut pejabat sedang sibuk berkerja seperti seorang broker saham, ketika ada yang bercita² hendak menjadi Jeneral perang, ketika semua sedang bersiap sedia untuk berperang. Namun masih ada lagi yang tidur dan tidak mahu turut serta, mungkin mereka masih lagi merasa selasa bergelut dengan bantal dan selimut, mungkin mereka rasakan diri mereka yang paling selamat dan tiada siapa akan mampu untuk menganggu mereka. Tidak mengapa Tuhan itu maha adil dan pasti akan terima penangannya.

Parts of Emily

Sambil Telinga menyerap alunan bunyi dari SUIS LA LUNE,sambil jiwa seronok bercampur marah dan juga mampu buat aku terapung. Sambil mata aku tekun meneliti hasil kerja seni rakan lama aku Jason di skrin monitor buatkan perasaan terharu bercampur gembira, mindaku cuba menahan air mata yang hendak keluar menjelma seperti matahari diwaktu pagi. aku kagum, aku pasrah terima semuanya. Kenapa tiada saat gemilang yang mampu kita raih bersama, kenapa tiada pancasona yang bergemerlapan sewaktu kita sama² berduka.
Tuhan itu maha adil, Tuhan itu maha mengetahui. Jika satu hari nanti tiada rongga yang mampu menerima hembusan nafas aku mahu semua tahu tidak ada garis penghalang diantara aku dan yang lain..aku sayang semuanya.

Tuesday, 28 October 2008

Padamkan memori.

Siapalah aku untuk berdiri disebelah kamu. Lupakan..lupakan..lupakan..lupakan..lupakan..lupakan...lupakan..lupakan.

Saturday, 25 October 2008

Hall of fame

Aku sedang diburu, aku akan mati dibunuh, sekiranya ini semua berlaku. mungkin sampai disini sahaja etika cerita kita. kepada yang pernah mengenali aku dan akhirnya menjadi musuh aku.Maaf mungkin tiada ruang untuk kita, kepada yang pernah aku sakiti hatinya.Maaf aku memang tidak mampu membetulkan keadaan, kepada yang sentiasa gembira bila bersama aku. Maaf cukup sampai disini sahaja kegembiraan yang kita telah wujudkan, kepada yang kenal aku tetapi tidak sempat untuk aku luahkan kata². Maaf, segalanya telah berakhir tetapi percayalah aku akan sentiasa dekat dan tidak berhenti memerhatikan gerak-geri mu. kerana sebenarnya aku amat memerlukan kamu. Dunia ini memang tidak adil, dunia ini juga memang sukar untuk difahami, begitu juga dengan aku. So Long ...

In memory Dimebag darell August 20, 1966 – December 8, 2004)

Friday, 24 October 2008

Dialog tanpa prolog #2

"Aku suka kat dia, tapi aku tak tau macam mana nak bagi tau kat dia lah" Shahrul.

"Kau suka kat siapa sebenarnya ni. cuba habaq mai.." Rashid.

"Aku suka kat seorang awek ni , kami dah lama kawan, aku happy je kalau lepak² dengan dia." Shahrul.

"Habis tu kenapa kau tak cakap je terus kat dia yang kau suka kat dia." Rashid.

"Aku tak berani lah Shid, takut kena reject." Shahrul.

"Ala..kalau kena reject nak buat macam mana, pegi cari orang lain lah." Rashid.

"habis tu nak buat macam mana lagi..?? eh lagi satu kau ada tanya dia tak sama ada dia masih single atau tak???" Rashid.

"Tu lagi problem, dia dah ada bf dah..bf dia aku kenal plak tu,adoi macam mana ni..??" Shahrul.

"Alamak lagi susah camtu, tapi takpe kau cuba je, baru jadi bf je belum kahwin lagi, best man will win lah..?" Rashid.

"hmm, oklah aku cuba tapi kau jangan marah plak.." Shahrul.

"Kenapa plak aku nak marah aku akan bagi sokongan moral kat kau.." Rashid.

"Sebenarnya awek yang aku minat ni, awek kau lah Shid, camna ni?? Shahrul.

Dialog tanpa prolog #1

"Eh adik aku nak cari orang kerja untuk company dia, tp kat JB kau tanye anak² buah kau ke, siapa² yang nak bagi tau aku" Wak Sahak.

"Yeke..bagi aku jelah kerja tu. kerja kat sini dah nak expired dah" Jamal.

"Jamal, kau dah tua, dah nak pencen dah pun, takkan nak kerja lagi" Wak Sahak.

"Ala..kita dah biasa bekerja ni, mana boleh duduk diam kat rumah, tak reti aku, eh nanti kau tanya adik kau ye.." Jamal

"Hah yelah..nanti aku bagi tau adik aku. Tapi tulah kita dah tua² ni tak tau apa nak buat, lagi baik kerja.." Wak Sahak.

"Betul tu.." Jamal.

"Lagi pun duduk rumah tercongok je, bahaya tu.." Wak Sahak.

"Kenapa pulak bahaya..??" Jamal.

"Yelah duduk diam tak buat apa, pergi masjid malas, sembahyang pun malas, nak kerja takde kerja, duduk diam je.. tu yang malaikat tengok terus nak cabut nyawa tu, sebab takde buat apa²..ahahahaha" Wak sahak.

Tuesday, 21 October 2008

Selamat Tinggal Shamsiah Fakeh.

Pagi tadi setelah sempat melawat TukarTiub aku dapati, ada satu berita yang amat menyedihkan dimana pejuang kemerdekaan yang telah dianggap sebagai pejuang hala kiri Shamsiah Fakeh telah pun kembali rahmahtullah. Aku teringat kembali ketika satu malam aku cuba menghabiskan kisah memoir tentang plot perjalanan kehidupan Shamsiah fakeh, memang benar² menguji perasaan dan jiwa aku, dan aku pasti ianya masih lagi berlegar² dikepala aku tentang satu kisah dimana Shamsiah Fakeh lari didalam hutan bersama anaknya yang masih lagi bayi setelah diserang hendap oleh askar² british. Dia menghabiskan beberapa malam dan siang, berpanas dan berhujan, tanpa sebarang makanan, tanpa sebarang kelengkapan, dalam pada masa yang sama berusaha menyelamatkan anaknya yang badannya telah dipenuhi lintah. Air mata kesedihan keluar tanpa dipaksa apabila aku menuruti kisah pahit dan perit ketiah Shamsiah Fakeh berjuang didalam hutan menuntut kemerdekaan, ketika anaknya dibunuh didalam hutan tanpa pengetahuannya, ketika dia sering ditinggalkan suaminya. Aku memang lansung tidak kenal siapa Shamsiah Fakeh, dia bukanlah datang dari darah daging yang sama, dia tidak pernah aku jumpa selama ini. Namun aku kenal dan akan ingat sampai bila² perjuangannya.
Semoga rohnya dicucuri Rahmat.
Al-Fatihah.

Sunday, 19 October 2008

Metronome kucar-kacir #2

Semalam selepas bosan membuat rumusan tentang kehidupan dipagi hari, selepas malas bangkit tidur dipetang hari, meluncur laju bersama jentera pemusnah. hasil dari penjualan tiket² haram Aku dan yang lain² mengambil keputusan untuk berhenti dan makan di KFC. Kelihatan restoran KFC di ss13 shah alam amat bergermalapan dari jauh tetapi malangnya bila dekat ianya sambar dan bisu seribu bahasa. Tetapi tidak mengapa kerana di perut masing² sedang ada konsert CONVERGE dan THE DILLINGER ESCAPE PLAN, ada siri tour MESHUGGAH dan GREAT REDNECK HOPES dan pelbagai lagi acara² menarik membuatkan kami tidak berfikir panjang. Beratur, mendongak melihat ketul²an ayam, senyum dikaunter, membuat pesanan, keluarkan duit, bawa makanan ke meja dan terus makan. Minum dan kemudiannya menyalakan gulungan² pembawa maut sambil bergelak ketawa telah menjadi perkara rutin bagi lelaki² gagal pada malam itu. sambil melihat kanak² kecil gembira bermain buaian, gelongor dan jongkang jongkit, ada yang berlari tanpa perlu berfikir panjang, ada yang menangis kerana jatuh, ada yang baru hendak belajar berjalan. Sambil ada ibu² dan bapa² memerhatikan karenah anak masing² ada yang lansung tidak peduli tentang itu dan cuma memberi fokus kepada ketulan² ayam. Ada yang sibuk membicarakan tentang kisah skandal malam tadi. Ada yang merenung jauh memikirkan perkara esok, dengan keadaan yang hinggar-binggar ditambah dengan pekikkan suara anak² kecil, dengan limpahan lampu neon yang menerangi suasana hambar. sambil kami mula bercerita tentang sejarah dan kenangan² indah, kecewa, pahit manis, hilai tawa dan sebagainya tentang dunia persekolahan membuatkan aku amat rindukan kisah silam berpuluh² ribu hari yang lalu. Masing² ada memori, masing² ingin mengupas segala²nya, masing² gelak dan ketawa.

"Dulu time sekolah boring je ada adik angkatlah, kakak angkatlah, abang angkatlah, semua nak angkat.." Wan.

"Tulah, bosan gile aku ingat lagi dulu time akukt asrama siap bergaduh² nak rebut adik angkat..memang tak guna.." Aji.

"Ahahah berebut yang tak tahan tu.." Aku.

"Hah..Aku siap ade budak² aku sound aku suruh jauhkan diri dari adik angkat aku sebab dorg jeles dengan aku..ahaha tak boleh blah sial..!! " Aji.

"Mesti sweet gile adik angkat kau ni, semua orang nak.." Man.

"Bestlah jugak ada adik angkat ni, kalau kat asrama, time makan paling best, perut memang penuh je sebab adik angkat aku supply makanan..ahahaha" Aji.

"Eh apa nama sekolah kau, aku tak ingat lah Aji.." Wan.

"Ala Sekolah Agama Lelaki yang kat Klang tuh..tepi jalan je.." Aji.

"Huh??!!"

"Weh adik angkat kau lelaki ke???" Wan.

"Yelah..kalau tak silap aku Hafizul nama dia..ahahaha " Aji.

"Tak boleh blah sial...adik angkat lelaki..aku ingatkan perempuan, ceh..!!" Wan.

Wednesday, 15 October 2008

Plot kehidupan seorang android

Malam tadi hujan turun dengan amat lebat, angin bertiup dengan amat kejam aku menghabiskan penghujung malam didepan monitor. Aku telah mula menulis artikel semula setelah beratus² hari aku tinggalkan. Terasa amat kekok apabila kita sudah lama tidak membaca dan apatah lagi membuat artikel, otak aku amat berkarat dan dahagakan minyak pelincir untuk melicinkan keadaan. Aku cuba mencari semula bahan bacaan yang telah dibeli beberapa bulan yang lalu namun tidak sempat aku robek helaian mukasuratnya, malah buku "from majapahit to Putrajaya" yang aku pinjam dari Joe setahun yang lalu pun masih belum mampu untuk aku habiskan.apatah lagi buku² yang baru aku beli beberapa bulan yang lalu. Aku berjaya menghayati perjalanan hidup Shamsiah Fakeh dan Rashid Maidin melalui buku memoir mereka namun tetap gagal menghabiskannya. Lagi² Aku hanya mampu membelek sahaja muka depan dan belakang buku "New Malaysian Essay #1". Merangkak dan kadang² terguling² kepala untuk siapkan artikel pertama aku. Selepas 2 jam berhempas pulas, aku 'shutdown' pc dan terus hinggapkan badan aku ke tilam dan seperti biasa sambil terlentang mata memandang syiling, sambil lengan didahi, sambil telinga menyerap lagu "Last Flower to the Hospital" hati aku terdetik kesedihan, sebenarnya telah banyak yang aku lalui namun telah banyak kegagalan aku temui, putus asa memang tidak wujud didalam jiwa aku tetapi buang masa memang tidak dapat dinafikan. Ya.. telah banyak masa terbuang, telah banyak tenaga dan keringat dibazirkan namun aku masih tetap begini dan macam ini.
Aku masih terus mencari penawar, aku masih cuba dapatkan matahari juga pelangi tetapi kegagalan masih tetap mahu jadi sahabat setia malah semakin lama semakin akrab, didalam keheningan malam ditambah dengan suhu yang sejuk kerana hujan dan tiupan angin diluar rumah namun diri aku yang kaku diatas tilam dibilik tetap panas berbahang memikirkan journal serta plot² kehidupan yang bakal aku teruskan.
Aku memang android yang telah rosak dan tidak mampu dibaiki.

Monday, 13 October 2008

Saturday, 11 October 2008

Friday, 10 October 2008

momentum huru-hara.

Didalam keadaan petang yang amat hiba, hari yang pada mulanya terang benderang tetapi kini sedang dasyat menggelapkan dunia aku, air hujan turun dengan riang membasahkan setiap apa yang tidak mampu untuk lari berteduh. Kilat pula indah sambar menyambar sambil guruh dengan tenang mengeluarkan bunyi dentuman. Sesekali mampu mengejutkan telinga. Sambil melangkah malas keluar dari bilik ofis aku menuju ke tempat yang terbuka ditepi banggunan, sambil melihat hujan aku menyalakan american eagle, dengan haba yang amat dingin aku menyedut berketul² asap, sambil tangan aku menggodek handphone untuk mengeluarkan bunyi muzik. 'Fallen from the sky' laungan dari Glen Hansard secara tidak perlu berfikir aku perdengarkan hasil karyanya, dengan alunan yang tenang sambil mata aku memerhatikan air hujan jatuh tersungkur kebumi, sambil menghembus asap keluar, sambil menyedut racun masuk kedalam badan aku cuba menjawab segala persoalan yang sering bermain dikepala.
Ada manusia dilahirkan didalam keluarga yang mewah, kaya raya tanpa perlu belajar erti susah, ada manusia dilahirkan dalam keadaan yang amat mewah serta kaya tetapi telah diajar untuk menjadi teman rapat kepada kesusahan. Ada pula manusia yang lahir didalam keadaan yang amat pincang, hidup sengsara dan terus serta harus untuk memikirkan sesuatu demi kehidupan yang lebih bermakna dimasa akan datang. Ada juga manusia yang dilahirkan didalam keluarga yang amat sederhana, bersahaja tetapi kaya dengan budi pekerti yang mulia. Ada manusia yang dilahirkan didalam keadaan yang lansung tidak sempurna, ada lahir begini..ada yang begitu..ada macam ini, ada yang macam itu, ada yang macam aku, ada yang macam dia, ada yang macam engkau, ada yang macam dia dan ada yang macam kamu. Ada yang lansung tidak sama macam aku, dia, engkau mahupun kamu. Tetapi adakah ianya adil untuk semua orang?? sudah pastinya tidak, sudah pastinya bukan. Aku masih lagi disini dan sering mencari jawapan yang sebenarnya aku pun tidak pasti tentang kewujudannya. Hari demi hari kehidupan menjadi semakin sengsara aku pasti tentang itu dan aku juga pasti tentang rakan² terdekat aku, semuanya sedang berusaha keras untuk terus senyum, bergelak gembira dan ketawa tapi sebenarnya amat sengsara. Aku amat rindu atmosfera dahulu, aku amat inginkan adrenalin baru.

"Weh..sorang je ke.." Dia.

"A'ah..lepak² jap" aku

"Hari ni aku last kat bawah, esok naik atas" dia.

"Whoa..bestlah dah dapat naik pangkat, tahniah.." Aku

"Thanks, dalam hidup kita ni mesti perlukan perubahan, kipas pun takpe janji nanti hidup senang" Dia.

"Betul tu..eh oklah aku nak masuk ofis balik, keje banyak gila, nasib baik hujan hari ni, kalau tak panas aku dalam ofis, aircond rosak pulak, 'KIPAS' pun takde.." Aku.

Thursday, 9 October 2008

tertekannya tekanan # 3

Berjalan dengan tenang, berlari dengan senang aku girang cuba untuk terbang, ianya tidak semudah yang disangka. Aku jatuh tersungkur malah digelek lagi dengan roda yang besar dan berat.
Nah..
lupakan kisah silam.

Wednesday, 8 October 2008

Fallen from the sky

aku sedang gembira..

Jika aku seorang Glen Hansard.

You must've fallen from the sky,you must've shattered on the wrong way, you brought so many to life,and now you're by yourself, There comes a point in every fight,where giving up seems like the only way, when everyone has said goodbye,and now you're on your own. And if you need somewhere to fell apart, some where to fall apart, When the rules of Cain, the riots you made, the hours that called for those who blame, the broken glass, the fool that asked, you move an arrow to stop the fall,You ust've fallen from the sky, you must've come here in the pourin' rain, you took so many through the light, and now you're on your own, and if you need somewhere to fall apart, some where to fall apart, When the ruins of man, the blood it ran near.
the fool of ?, the pallid/pouted hag,he nights that make the rat alive, the rules that follow the outed man, the falling star, the way we are in love. the rules that never ever multiply, you must've fallen from the sky, you must've come here on the wrong way, you came among a severed tie, but now you're on your own, and if you need somewhere to fall apart, some where to fall apart, With a call you saved a basket case, the rules of thumb you have to break, the raging skull that racked the bull
the nails that drag and either half,Well, I will make my work of that
I know this place. I know this town

Fallen from the sky

Hidup aku seperti sebuah meja makan.

"hmmmm...ntahlah" Wan.

"huh..!!" Aku.

"phooo.." Man.

"Errrr.." Aji.

"Raya habis duit pun habis, macam mana ni..adoi" Wan.

"nak tunggu gaji lewat lagi ni" Aku.

"Lagi 3 minggu baru gaji, hancur hidup aku" Aji.

"takde ke orang² yang nak datang jumpa aku bagi duit" Man.

"kau rasa kalau aku jalan kat tengah jalan ada orang nak langgar aku tak" Wan.

"Ahahaah..." Aku, Aji, Wan.

"Hidup aku dah takde makna lagi..duit dah habis, korang rasa dorang boleh langgar aku sampai mati tak.." Wan.

"Kalau kau mati siapa nak habiskan makanan² yang ada kat dalam dunia ni" Aji.

"Rancangan TV yang kita plan nak buat tu tak cukup oranglah kalau kau takde" Aku.

"Ha'ah lah..apa nama rancangan TV yang kita nak buat tu..aku lupa lah" Man.

"LET'S GO EAT" Wan.


Ahahahaha...

Perangi perperangan.

apakah maksud sebenar disebalik perkataan dibawah.

Bos - Tidak boleh tengok orang senang.

kosanostra lintang pukang

Setiap kali aku berhadapan dengan monitor, setiap kali jari² aku hinggap dipapan kekunci setiap kali itu juga kepala aku kelu, minda aku kedu, dan setiap kali yang sama juga pasti akan ada yang datang menganggu. Maaf kerana tiada entri untuk beberapa hari yang lalu. teruskan bersenyum kerana kecewa itu adalah sebahagian dari kegembiraan.

Sunday, 5 October 2008

Mengharap sekelumit harapan #5



Lagu raya untuk aku tahun ini. Terima kasih Aim for the cd.

Tuesday, 30 September 2008

Mengharap sekelumit harapan #4

Hari ini adalah hari terakhir bagi semua yang berpuasa untuk puasa, bagi yang tidak pula, tahniah kerana melengkapkan pusingan kehidupan dan aku pasti setiap apa yang berlaku sudah semestinya ada sebab kenapa ianya berlaku.Beberapa puluh jam yang lalu masih ramai yang berdondon membeli belah, lengkap - melengkapi serta warna - mewarnai setiap apa yang ingin dikehendaki, beberapa jam yang lalu juga sudah ramai berhentak² pulang ke kampung halaman, sama ada terpaksa ataupun dipaksa tapi yang nyata ianya adalah satu tradisi yang telah kita cipta sejak dari dulu. Tradisi mampu membina tamadun. Kuih raya, duit raya, baju raya, kereta raya, rumah raya. Semuanya hendak raya. Tetapi tidak mengapa kerana itu sahaja harta dan budaya yang kita ada dan harap ianya terus kekal. Aku walaupun seperti tahun² yang lalu sejak dari berbelas² tahun yang lalu masih lagi kekal begini dengan keadaan yang amat sederhana, tidak gembira dan juga cuba lupa kepada perkara yang hiba. Aku hanya sedang mencipta kegembiraan, kegirangan dan juga keceriaan yang sama seperti manusia² lain tapi sebenarnya semua itu palsu. Semuanya tidak benar. Semuanya omong² kosong. Namun aku masih cuba untuk teguh berdiri bersama² yang lain, masih cuba untuk berada didalam bulatan yang sama.
Kepada semua rakan² yang sering melawati dan melewati blog aku. SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, Maaf Zahir dan batin. Aku tahu aku mungkin dah banyak sakitkan hati orang lain, maaf sekali lagi aku hanyalah sebuah android yang sistemnya telah lama pincang akibat dari serangan virus ciptaan aku sendiri. Semoga semuanya dapat menikmati kegembiraan.

"Nowadays kita dah tak nampak orang bagi kad Raya kan..??" Aku.

"Hah..tulah nak pegi kedai tengok kad raya pun dah malas.." Jelas Wan.

"ahaha, yelah skang ni orang pakai sms je, kapai email, myspace,facebook dan macam².." Aku.

"Kesian orang² kat Pejabat Pos, tahun ni tak boleh OT lah sebab tak ramai orang guna hantar kad raya pakai Pos.." Wan.

"Tulah..nak buat macam mana..orang² yang kat pejabat Pos pun antar kad raya pakai myspace.." Aku.


Ahahahaha

Sunday, 28 September 2008

Metronome kucar-kacir

berada didalam bilik berhawa dingin, dengan lantai yang dipenuhi dengan permaidani sambil telinga menyerap bunyi hentakan drum berkali² serta petikan gitar dan bass yang sentiasa mencari hala tuju, dimana mata asyik dan rakus memberi fokus terhadap keadaan sekililing. Badan aku amat tidak tenang dengan keadaan perut yang penuh dengan angin serta telah kurang air kerana dihidrat oleh udara penghawa dingin. Hati masih lagi tidak senang kerana masih banyak lagi perkara harus diperhalusi. Rokok lansung tidak dapat membantu menyenangkan keadaan walaupun berbatang² aku hisap. Kedengaran suara Eugene yang tidak habis² memberi keyakinan tentang metronome dimana aku sudah lama mual dengan sistem yang menyakitkan hati. Setelah semua mencapai kata sepakat proses rakaman akan ditunda lagi. Nah masa untuk menarik nafas lega serta menghembus udara keluar. Tanpa buang masa aku dan rakan² melarikan diri jauh dari studio di Cheras meninggalkan segala kesan tekanan yang telah dicipta sejak berberapa hari yang lalu. Dunia menjadi tidak nyata. Aku pandu dan terus memandu jentera pemusnah mencari ruang serta kawasan yang sesuai untuk makan. Kami mengambil keputusan untuk mendapat kedamaian fantasi di Pantai dalam, ada nasi lemak panas katanya. Didalam kepala aku hanyalah kesesakan dan keresahan keadaan di Pantai dalam yang dari dulu sudah semestinya seperti jiwa yang meronta. Tetapi anggapan aku agak kurang tepat kerana sudah ada perubahan ketika menyusuri laluan di kampung kerinchi untuk ke Pantai dalam, aku dapat lihat perubahannya, aku pasti dengan atmosferanya yang semakin tenang dan tidak seperti dulu lagi, Nah itu tidak berapa penting perut harus diisi, setibanya di gerai nasi lemak panas kami tidak memberi peluang dan terus meratap segala apa yang ada di depan mata. Selesai habis makan sepinggan nasi lemak ayam.

"Kau cuba tengok budak kecil tu, dia order telur separuh masak 2 biji" Jelas Wan sambil melihat keletah budak kecil duduk berdekatan dengan meja kami yang rakus hendak makan telur separuh masak.

"huhu, nak jaga badan lah budak ni" Jelas aku.

"Kau cuba fikir dia budak lagi kalau nak makan telur separuh masak mesti kena mintak kebenaran mak dia untuk order..betul tak??" Wan.

"Memanglah, dulu aku kecil² pun buat benda yang sama." Aku.

"Kita dah besar, takkan kita nak mintak kebenaran dari mak jugak untuk order telur separuh masak.." Jelas Wan.

"A'ah lah..malu lah dah besar² pun nak tanya emak lagi.." Aku.

"Bang..!!! telur separuh DUA..!!"

Friday, 26 September 2008

Mengharap sekelumit harapan #3

Hati dan jiwa aku sedang membara untuk perkara dibawah.



Siapa jadi girlfriend aku akan dapat perkara dibawah.



Benarkah cinta hanya cukup dengan cinta dan kasih sayang yang tinggi melangit???

www.macbethfootwear.com

Thursday, 25 September 2008

ASH di Singapura.


Aku mendapat info bahawa ASH akan datang ke Singapura, pada ketika itu aku terus cuba memutarkan fikiran aku jauh berbelas tahun kebelakang, pada sekitar 1994,95,96,97 ASH adalah diantara band kegemaran aku selain dari PRESIDENT OF UNITED STATE,WALLFLOWER,MUDHONEY,OASIS,PIXIES,GARBAGE,RADIOHEAD dan PEARL JAM. Pada ketika itu BJORK sudah mula mengembangkan aliran paksinya tetapi masih sukar bagi aku menerima dan aku lebih senang dengan PRODIGY. Berbalik semula kepada cerita ASH band ini telah ditubuhkan pada 1992 di Downpatrick, Northern Ireland. Pada mulanya telah diasaskan oleh Tim Wheeler, Mark Hamilton dan James Heatley. Band ini telah mula diinspirasikan oleh Iron Maiden dan Twisted sister namun begitu muzik mereka jauh sekali seperti kedua² band legenda tersebut. Ini kerana pada awal pembabitan Wheeler dan Hamilton mereka telah buat band metal yang bernama VIETNAM. ASH lebih dikenali sebagai pejuang muzik Britpop. Mereka telah berjaya menghasilkan beberapa buah album seperti 'Trailer' pada Oktober 1994, '1977' pada Mei 1996 dan'Nu-Clear Sounds' pada oktober 1998. Namun selepas itu aku sudah tidak memberi fokus dengan muzik ASH tetapi mereka masih lagi giat melahirkan album seperti 'Free All Angels'pada April 2001, Meltdown pada Mei 2004 dan Twilight of the Innocents pada July 2007, dan yang paling terbaru aku dengar ASH akan melahirkan sebuah album online mungkin pada tahun hadapan. Mereka akan datang ke Singapura pada 2 oktober ini iaitu raya kedua dan aku pasti tiada ruang dan peluang untuk aku kesana. Namun begitu ketika aku menulis entri ini dijiwa aku sedang hebat berputar lagu "Oh Yeah" dari ASH. Sampai bila pun aku akan kenang saat indah dan gemilang dimana setiap kali apabila pulang dari sekolah aku pasti akan pasang kaset dari ASH dan terus baring diatas katil. Jiwa remaja yang mahu terus muda.

Everybody's got to learn sometimes #2

Everybody Loves Irene - Memento Mori

Dumb hatred and frustation here.

Bekerja dengan orang² Arab betul² buatkan diri aku seperti sebuah tong sampah berwarna merah yang telah pudar warnanya. Ianya tidak seindah melihat pemandangan ladang pohon tamar yang aman damai.

Wednesday, 24 September 2008

Mengharap sekelumit harapan #2

Malam semalam ketika mengucapkan selamat tinggal dan selamat jalan kepada Fakhrul yang selama ini telah banyak membuang masa bersama dengan aku dan rakan² yang lain. Kami menyambutnya di BK shah alam, sebuah premis baru dibuka. Melantak, melahap, mengunyah dan merasai keenakkan burger sambil diulam dengan air coke dan juga kopi betul² membuatkan persahabat yang dijalin semakin erat dan berselirat. Aku gembira tetapi aku tidak pasti mereka. Semalam juga aku ada terima pesanan ringkas dari rakan lain yang bertanya tentang 'MOLEKUL INDAH' mana?? bila nak post. Di kotak komen juga ada yang tanya tentang perkara yang sama. Kawan terdekat aku juga ingin tahu apa kisah selanjutnya kerana aku ada beritahu tentang aku nak mula semula buat review tentang muzik.
MOLEKUL INDAH adalah sebuah cerita pendek yang aku masih lagi tidak lupa untuk siapkannya, cuma buat masa ini aku sedang menyeksa setiap watak² didalam cerita ini. Aku sedang memberi kekuatan kepada rohani mereka. Aku sedang cuba memberi semangat agar watak²nya sentiasa teguh berdiri walaupun banyak dugaan melanda. Kepada sesiapa yang tunggu kisah selanjutnya tentang MOLEKUL INDAH, jangan resah atau kesah kerana aku sedang berusaha menyiapkannya, dan aku pasti mungkin sebelum aku mula menulis tentang makanan dan dadah aku iaitu muzik. Sedikit masa saja lagi mampu memberi kekuatan kepada watak² didalam cerita pendek ini. Cuma aku amat sibuk dengan perkara² diluar seperti.


"Geng..malam ni kita try makan kat BBQ land nak tak.." Dia.

"OK je" Jawab aku.

Mengharap sekelumit harapan #1

Aku sering tertanya², bilakah syarikat Nestle hendak mengeluarkan produk Nescafe bukannya dalam tin yang kecil tapi yang bersaiz seperti sebuah baldi..aku benar² impikannya...

Tuesday, 23 September 2008

Selamat hari jadi dunia muzik aku. #2

Aku suka muzik, aku minat muzik dan aku pasti ramai yang macam aku. Mungkin didalam blog ini aku akan mula menulis tentang muzik, perkembangan tentang band² baru mahupun lama. Sesi soal jawab, review dan preview dan segala macam update tentang muzik yang aku tahu. Tiada diskriminasi dengan jenis muzik yang ada dan juga yang aku dengar. Aku cuma mahu kembali dan cuba untuk memberi sedikit ruang kepada sesiapa yang meminati muzik. Aku agak kecewa dengan paparan idealogi tentang muzik serta band² didalam setiap review di majalah² muzik yang ada disini. Kebanyakkan isi nya sama dan berulang² dari setiap isu kepada isu yang lain. Jika bulan ini mereka cerita tentang band A, aku pasti lagi 3 bulan mereka akan cerita tentang band A semula, sedangkan dekat dunia ni ada berjuta² jenis muzik serta idea yang sentiasa berkembang setiap saat, setiap hari. Kepada rakan² selamat datang kedunia penuh alunan serta cabaran.

It gets you down
It gets you down
You're just playing a part
You're just playing a part

You're playing a part
Playing a part
And there's no time
There's no time
To analyse
Analyse
Analyse


Thom yorke - Analyse

Selamat hari jadi dunia muzik aku.

Hari demi hari aku telah mendegar lagu 'Analyse' dari Thom Yorke hasil dari pemberian Aim, hari demi hari juga aku telah membuat analisa demi analisa, pelbagai perkara aku cuba kaji. Semalam ketika bersama² Nudia dan Yana di kedai makan aku terlihat sekumpulan sahabat meraikan hari lahir salah seorang rakannya, dengan perasaan penuh gembira menyanyikan lagu, dengan penuh senyuman meniup lilin, dengan penuh girang memotong kek serta makan bersama². Tidak lama selepas itu datang pula sepasang kekasih dimana mereka membawa sebuah kotak yang tertulis 'secret recipe' dan secara tidak sengaja semua paham apa ada didalamnya, mungkin suasana santai ditepi tasik memang sesuai untuk menghabiskan masa bersama rakan² mahupun kekasih. Ketawa tanda suka, senyum hingga ke telinga, mereka riang hendak menyambut hari lahir pasangan kekasihnya. Aku dan yang lain hanya mampu menoleh dan..


"Fine lah kan, birthday i dulu takde orang nak celebrate pun.." Nudia.


Beberapa ketika selepas itu kami mengambil keputusan untuk tinggalkan tempat makan, melangkah bebas ke jentera pemusnah aku memulakan tugas sebagai pemandu, Sambil otak dan minda aku terus berusaha keras berfikir, copy..paste..copy..paste, save as..customize, synchronize..create new folder dan berbagai² atucara berlansung didalam kepala aku. Mereka sambut hari lahir, kenapa aku tidak buat begitu. aku perlu sambut hari kelahiran untuk sesuatu yang aku pernah usahakan. Muzik adalah makanan aku, tenaga aku, jiwa aku, dadah aku, tangisan aku dan perilaku aku. Memang ia bukan agama mahupun tuhan aku. Tetapi mampu memberi sekelumit harapan. Berpuluh tahun aku mengabdikan diri bersamanya dan aku perlu menyambut hari lahirnya, dan aku rasa aku sudah bersedia untuknya. Aku selalu menulis tentang apa yang aku dengar dan lihat tetapi kali ini aku akan menulis tentang perkara yang sering membuatkan adrenalin aku meluap². Aku akan mula menulis tentang dunia muzik yang selalu aku serap, tentang dunia muzik yang selalu aku kenang hingga menjadi tenang.

Kepada rakan² aku cuba kembali dan rasanya aku sudah bersedia...

sambung diatas..

Monday, 22 September 2008

Romeo or Oreo..??

Luna sedang beralun menandakan ianya sedang membentuk sebuah teori keindahan yang paling nyata. Menjalar cahaya lutsinar Alunan suara Katrina Dahari amat mencengkam jiwa bila mana malam sedang menguasai kesedihan serta kekosongan. Perut masing² sedang berusaha keras bergelumang dengan makanan yang baru sahaja masuk memenuhi ruang yang kosong. Ternyata semuanya sedang mengenang detik² bahagia ketika makan tadi. Semua terus mengaku kalah..Tetapi.

"Huh..kenyang gila makan hari ini, esok aku taknak makan dah.." Jelas aku.

"Tulah, aku rasa menyesal makan banyak tadi.." Sahut Wan sambil menghembus asap.

"Huhu..Cuba tengok Man, bz dengan awek di talipon.." Fakhrul.

"Biasalah cinta agung, nak buat macam mana.." Wan.

"Mana ada agung..aku sayang korang lebih lagi dari gf² yang ada..kita kan gay" Jelas Man.

"Ahahaha..hang dah tua Man, mana larat nak jadi gay macam kami..Hang ROMEO.." Balas Wan.

"ROMEO??? mana ada...OREO adalah.., Mc'flurry Oreo tengok.." Jelas Man.

"Huh..kenyang lagi ni..gila lah..betul tak Wan..??" Aku.

"Tula perut penuh ni, tapi Man dah cakap Oreo takkan kita nak lepaskan peluang..jomlah.." Jawab Wan sambil mengerak² kan keningnya.

Jom..

Sunday, 21 September 2008

Aku, Fakhrul dan business card.

Menghabiskan rumusan kehidupan malam tadi hingga bawa ke keheningan subuh benar² buat aku menghargai kehidupan yang hanya tinggal sekeping harapan. Bergelak ketawa, berdekah, memerhati serta menyulam kata² adalah resam kehidupan normal aku dan rakan² tanpa perlu menggugat norma² manusia lain. Setelah selesai segala percaturan
serta penghargaan masing² mengorak langkah malas kerumah masing². Aku tanpa perlu buang masa terus melalaikan kepala keatas bantal lalu lupa tentang mimpi² yang cuba hinggap kedunia aku yang penuh kebuntuan. 6 jam berlalu aku tersedar semula dengan keadaan dibilik benar² gelap kerana diluar rumah sedang bergolak perperangan
dimana air hujan berpusu² untuk jatuh kebumi. Mata aku terkebil² memandang syiling dalam keadaan kelam, telinga aku dengan tenang menerima bunyi hentakan air yang berderai diluar. Sambil jiwa dan minda aku sedang cuba mencari erti serta maksud sebenar pasca-pasca kehidupan. Tiba² kedengaran bunyi telefon.

"Hello.." Aku

"Weh..tidur lagi ke..?? aku dah booking tiket, so how?" Fakhrul.

"Hah..yeke?? bila.." Tanya aku.

"Ni baru lepas booking lah ni,tahun depan kita pergi.." Jelas Fakhrul.

"Tahun depan?? abis tu petang ni macam mane..tak jadi ke..?? Tanya aku lagi.

"Takkan nak pergi petang mana sempat, aku tak jumpa mak ayah aku lagi, bank tak buka cash pun takda,
kau mesti kena apply cuti lagi.." Jelas Fakhrul.

"Aku memang cuti hari ni nak buat apa apply, takpa lah petang ni aku belanja..ahahah apa nak risau" Jelas aku.

"Kau biar betul nak belanja, rm2k, 3k kau ada ke..kita nak convert pound, banyak tu.." Fakhrul.

"2k..?? 3k..?? kau nak makan apa sampai beribu²?? kalau Wan dengar dia marah ni..tercabar kredibiliti dia..ahaha" Terang aku.

"Weh...kau tidur lagi ni..aku bukan cita pasal berbuka puasa petang ni..lah" Fakhrul cuba menerangkan.

"Hah?? and then...??" Tanya aku kebinggungan..

"Plan kita nak pegi naik belon ke Heathrow lah.." Jelas Fakhrul.

"Ahahaha....aku mati² ingat pasal berbuka petang ni..sorry..sorry.." Jelas aku.

"Dah kau pegi bangun, mandi..cukup² lah nak mengelamun..ni aku nak ulang balik, aku dah booking tiket, so nanti
kau check kau punye tiket pulak.

"Ok...ok...ahahahah Abbey Road ill coming now..ahahaha" Aku.

Kepada Kate Nash & Clare Nash, Brian May, Thom Yorke, The Magic Number, Gwyneth Paltrow, Nasra Zalia, Adam,Camdenlock, Cardiff, Soho, Glen Handsard, Eye of London, Alecja & Aleena,Eurostar, Big bend dan atmosfera di Heathrow, nantikan kehadiran aku demi untuk kegembiraan kita bersama. LONDON here i come..!!! Again and again..!!!

Friday, 19 September 2008

Kisah bersulam 9.3 (cinta itu tidak buta sebenarnya)

"Aku ada kenal sorang budak perempuan ni, kami berkawan dah dekat² setahun" Terang Azlan.

"Whoa..!! baguslah tu, kau kenal kat mana..??" Tanya aku.

"Aku kenal kat dlm Facebook,but the problem is, aku tak tau sama ada dia betul² suka kawan dengan aku atau tak.." Jelas Azlan.

"Hah..tanyalah dia terus, kau tanya aku mane nak dapat jawapan.." Jawab aku.

"Aku dah tanya dah, dia kata dia suka kawan dengan aku. Serious shit i like this girl.." Jelas Azlan lagi.

"Baguslah kau suka kat dia, sebab jarang ada perempuan yang boleh bagi kau jadi suka,
so apa lagi dah dia cakap dia suka, kenapa nak tanya aku lagi.." Aku pelik bertanya.

"Takdelah, aku cuma dapat rasa yang dia buat² suka je dekat aku, maybe coz nak jaga hati seorang kawan. Tapi for this time aku betul² suka kat dia, and macam mane kalau dia tak suka kat aku.." Azlan.

"Oh..kau nak dia jadi steady girlfriend kau ke??" Tanya aku lagi.

"Yelah kalau boleh, tapi aku rasa macam tak boleh lah" Jawab Azlan.

"Kenapa kau cakap tak boleh" Tanya aku lagi.

"Pasal tu lah aku nak tanya pendapat kau ni. Apa yang patut aku buat, kalau dia reject aku, mana nak letak muka aku yang tak hensem ni.." Jelas Azlan.

"Alamak.nak jadi cinta agung lah ni..aku tak tau lah Lan, kau jumpa dia and terus tanya lah, kalau dah dia taknak kau nak b uat macam mana..terima lah.." Jawab aku.

"Ni yang problem ni..macam mana nak jumpa dia..kalau aku tanya pakai sms tak boleh ke.." Tanya Azlan lagi.

"Call dia cakap nak jumpa lah, be a gentleman takkan nak tanya pakai sms kut" Jelas aku.

"Susah sikit nak jumpa dia, coz dia bz.." Jelas Azlan.

"Takkan jumpa kejap pun tak boleh, dia bz kenapa..by the way name dia apa..?" Tanya aku lagi..

"Dia pelakon, nama dia Fasha Sandha.." Jawab Azlan selamba..

"Ahahahaha..yeke?? kirim salam kat dia" Jawab aku.

Kadang² kita sering meletakkan sasaran yang tinggi melangit tidak kira dalam apa juga yang kita impikan, kadang² kita lupa tentang kemampuan kita. Dalam soal cinta, kadang² kita lupa tentang orang yang berada dekat dengan tetapi kita lebih ingin dongak dan renung jauh keatas langit. Semua orang inginkan kesempurnaan sedang semua lupa tentang makna sempurna. Aku tidak arif tentang dunia cinta tetapi yang pasti ada yang gembira bersama dunia cintanya, dan ada juga yang sedang bergolak mencari ruang untuk koyak bersama dunia cintanya, ada juga yang sedang sengsara bersama dunia cintanya dan anggap dunia telah bertukar menjadi neraka, dan yang pasti ada yang sedang berlagak dan bongkak bahawa cinta tidak perlu ada didalam dunianya. Bagi aku cinta itu menyakitkan.
© NotaBernoktah 2012 | Blogger Template by Enny Law